Arbeidsongeschikt
Wanneer iemand letsel oploopt bij een ongeval, bestaat de kans dat deze persoon als gevolg hiervan volledig of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt. Iemand wordt arbeidsongeschikt verklaard, wanneer hij of zij niet meer in staat is om arbeid te verrichten met een economische meerwaarde.
De beoordeling van de mate van arbeidsongeschiktheid vindt dus plaats op basis van economische gronden. Het opgelopen letsel kan er echter ook voor zorgen dan iemand het vermogen verliest om onbetaald werk, zoals werk in en om het eigen huis, niet meer uit kan voeren. In dit geval spreken we van ‘verlies van zelfwerkzaamheid’.
Arbeidsongeschikt geraakt of invalide?
Het is belangrijk om te beseffen dat arbeidsongeschiktheid en invaliditeit twee verschillende begrippen zijn. Invaliditeit wordt namelijk puur gebruikt om de aard en ernst van het opgelopen letsel te bepalen, terwijl er bij arbeidsongeschiktheid specifiek naar het verlies van arbeidsvermogen als gevolg van het opgelopen letsel wordt gekeken.
Zo kan het dus zijn dat twee personen precies hetzelfde letsel oplopen, maar in verschillende mate arbeidsongeschikt verklaard worden. Een profvoetballer zal bijvoorbeeld veel meer verlies van arbeidsvermogen ondervinden als gevolg van een gecompliceerde beenbreuk, dan iemand die gemakkelijk werkzaamheden vanuit huis kan verrichten.
Letselschade bij arbeidsongeschiktheid
Wanneer u arbeidsongeschikt raakt als gevolg van letsel dat is veroorzaakt door een derde partij, dan komt u in aanmerking voor een letselschadevergoeding. Er wordt onderscheid gemaakt tussen iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, tijdelijke arbeidsongeschiktheid en volledige arbeidsongeschiktheid.
Iemand die gedeeltelijk arbeidsongeschikt is, kan als gevolg van opgelopen letsel meer dan 20%, maar niet meer dan 65% van het laatst verdiende loon verdienen. Terwijl tijdelijke arbeidsongeschiktheid inhoudt dat een persoon maximaal 20% van het laatst verdiende loon kan verdienen, maar dat er in dit geval wel kans is op herstel. Tot slot betekent volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid dat een persoon maximaal 20% van het laatst verdiende loon kan verdienen én dat de kans op herstel minimaal is.
Al deze vormen van arbeidsongeschiktheid gaan gepaard met een andere mate van geleden schade. Bij vaststelling van de hoogte van de letselschadevergoeding, is het daarom essentieel dat de ernst van de arbeidsongeschiktheid accuraat wordt vastgesteld.
Letselschadespecialisten die u bijstaan bij arbeidsongeschiktheid
Letselschade Test is onafhankelijk en werkt samen met letselschadespecialisten die u kunnen bijstaan bij het verkrijgen van een letselschadevergoeding. Ook als u arbeidsongeschikt bent geraakt.
Op onze website berekent u zelf op eenvoudige wijze of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding, daarnaast kunt u ook direct een indicatie krijgen van de hoogte van de letselschadevergoeding. Letselschade Test verwijst u vervolgens door naar een letselschadespecialist die bewezen succes heeft gehad met zaken die aansluiten bij uw vorm van letselschade. Op deze manier weet u zeker dat uw zaak in goede handen is.
De letselschadespecialisten die zijn aangesloten bij Letselschade Test, hebben bijvoorbeeld niet alleen oog voor de financiële kant van de zaak, maar ook voor de impact van de letselschade op uw persoon. Twijfel daarom niet en neem gratis en vrijblijvend contact met ons op, zodat wij u verder kunnen helpen.
Hulp bij letselschade nodig?
Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.