Materiële schade
Bij materiële schade spreken we van alle schade die kan worden uitgedrukt in geldbedragen. Vanzelfsprekend gaat het hier over beschadiging van eigendommen, maar ook over het mislopen van (potentieel) inkomen. Materiële schade kan verschillende oorzaken hebben, de schade kan bijvoorbeeld ontstaan zijn door een verkeersongeval, bedrijfsongeval of door een ander type ongeval waarbij u letsel heeft opgelopen. Er zijn verschillende soorten materiële schade aan te wijzen, hieronder sommen we de vier voornaamste soorten schade voor u op.
- Vermogensschade: kosten die gemaakt worden bij het herstel van goederen of letsel;
- Inkomensschade: arbeidsongeschiktheid, mislopen promotie, studievertraging of zelfs het mislopen van een studie;
- Zaakschade: Alle kosten die nodig waren om de zaak tot een goed einde te brengen zoals rapportages, telefoonkosten, reistijd en juridische bijstand;
- Vertragingsschade: Te laat betaalde schadevergoedingen waardoor u rente misloopt, kan u de wettelijke rente over vorderen.
Voorbeelden van materiële schade
Materiële schade is in de meeste gevallen makkelijk aan te tonen, omdat de gevolgen duidelijk zichtbaar zijn. Toch zijn er echter ook vaak onzichtbare schadeposten die in eerste instantie niet aan het licht komen. Zorg daarom dat u altijd een letselschadespecialist raadpleegt. Door hun expertise weten zij als geen ander welke schadeposten vaak over het hoofd worden gezien. Op deze manier bent u verzekerd dat uw letselschadevergoeding niet te laag uitvalt.
Een schadepost die vaak vergeten wordt is het eigen risico dat moet worden afgedragen aan zorgverzekeringen, fysiotherapeuten en andere voorzieningen. Kosten kunnen hierbij echter snel oplopen.
Enkele voorbeelden van materiële schade zijn:
- mislopen van inkomen;
- mislopen van promotie op het werk;
- studievertraging;
- beschadiging van goederen zoals kleding, juwelen en voertuigen;
- eigen risico van zorgverzekeringen, kosten voor fysiotherapie en andere voorzieningen;
- reiskosten;
- telefoonkosten;
- zaken waarvoor u niet verzekerd bent;
- kosten juridische bijstand;
- kosten voor speciale hulpmiddelen zoals krukken en een rolstoel.
Materiële schade opgelopen, wat nu?
Wanneer u slachtoffer bent van een ongeval waardoor u materiële schade heeft geleden, is het belangrijk om direct zoveel mogelijk bewijslast te verzamelen. Met het bewijs kunt u later nog aanduiden dat er daadwerkelijk materiële schade was en wat de financiële schade voor u bedroeg. Dit kunt u doen door foto’s te maken van de situatie of in sommige gevallen een rapport op te vragen bij de politie.
Als u de hulp inschakelt van letselschadespecialisten die bij Letselschade Test zijn aangesloten, dan hoeft u niet bang te zijn voor hoge financiële kosten. De kosten voor hun hulp verhalen zij op de tegenpartij, mocht dit onverhoopt niet lukken dan dragen zij zelf het risico daarvoor. Het juridische proces wordt u zoveel mogelijk uit handen genomen, zodat u zich kunt richten op het herstel van uw letsel.
U kunt gratis en vrijblijvend contact met ons opnemen en wij zullen u, nadat u uw zaak heeft voorgelegd, in contact brengen met een letselschadebureau dat het beste past bij uw specifieke zaak. Dit alles uiteraard vrijblijvend! Mocht u alvast een snelle indicatie willen van de kans op een letselschadevergoeding of de hoogte van het bedrag dat u kunt claimen, kunt u onze korte letselschade testen doen!
Schroom niet om contact op te nemen voor eventuele vragen. U kunt ons telefonisch bereiken via het telefoonnummer 085 – 500 6400.
Hulp bij letselschade nodig?
Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.