Medische aansprakelijkheid
Medische letselschade claims nemen wij niet meer in behandeling. Onderstaande tekst dient uitsluitend informatieve doeleinden.
Fouten maken is menselijk, bij beroepen in de medische wereld zijn fouten echter vaak desastreuzer dan bij andere beroepen. Wanneer men spreekt over medische fouten, ook wel medische missers, dan gaat het vaak om fouten die niet meer te herstellen zijn. Deze fouten veroorzaken al snel ernstige letselschade bij de desbetreffende patiënten. Logisch dus dat deze slachtoffers een vergoeding willen voor de geleden schade. Het mag echter pas echt een medische fout of medische misser genoemd worden wanneer er aangetoond kan worden dat de arts de zorgvuldigheidsnorm geschonden heeft (lees: nalatig heeft gehandeld).
Bij de zorgvuldigheidsnorm kijkt men naar de oorzaak, aard, ernst en omstandigheden omtrent de medische fout. De norm is vaak moeilijk aan te tonen en zal bewezen moeten worden door iemand in hetzelfde vakgebied. Een veel voorkomende klacht is dat er kans bestaat dat de artsen elkaar ‘dekken’ wanneer er een fout wordt gemaakt. Tevens worden de klachten van een medische fout vaak bestempeld als complicatie die kan ontstaan na de ingreep. Mede hierdoor is het belangrijk om een letselschadespecialist in te schakelen met medische expertise bij onderwerpen zoals medische aansprakelijkheid.
Ziekenhuis aansprakelijk stellen
Wanneer een arts in loondienst is bij het ziekenhuis, dan kunt u het ziekenhuis aansprakelijk stellen voor de medische letselschade. Het ziekenhuis, welke vaak een stichting is, fungeert dan immers als werkgever van de arts en is zodoende zelfstandig aansprakelijk voor de medische fouten die door het ziekenhuispersoneel worden gemaakt. Ook kan het zo zijn dat de arts zich als zelfstandig gevestigd specialist in het ziekenhuis werkt. In dit geval dient de arts aansprakelijk te worden gesteld.
Wanneer de tekortkoming of onrechtmatige daad van de arts kan worden vastgesteld dan heeft dit effect op zijn registratie in het BIG-register. In dit register staan alle artsen die bevoegd zijn om te behandelen. Dit kan een arts een boete of een schorsing opleveren en in het ergste geval kan de arts zelfs geschrapt worden uit het BIG register. Wanneer dit het geval is, is de arts niet meer bevoegd om te behandelen.
Uw belangrijkste bewijsstuk voor de geleden schade is uw medisch dossier. Het medisch dossier kunt uw opvragen bij uw arts, deze is wettelijk verplicht om u een kopie te verstrekken. Bewaar deze goed en deel de benodigde informatie enkel met een letselschade expert.
Letselschade expert inschakelen
Het is belangrijk om een letselschade expert in de hand te nemen wanneer het gaat om medisch letsel. De tegenpartij is immers vaak een verzekeringsmaatschappij wiens juristen zullen proberen om de schadeclaim met een zo laag mogelijk bedrag af te kopen. Tevens kan het verkrijgen van een letselschadevergoeding een lang proces zijn als er niet voldoende druk op de tegenpartij wordt gezet. Mede om deze reden is het van belang om iemand in te schakelen met de juiste kennis. Deze kan immers weerstand kan bieden, zodat u niet wordt afgezet.
Hulp bij letselschade nodig?
Wanneer u vragen heeft over letselschade of het verhalen van uw letselschadeclaim, neem dan contact op met een van onze letselschadespecialisten. U kunt hen gratis en vrijblijvend om letselschade advies vragen via ons telefoonnummer +31 (0)85 - 500 6400 of via het contactformulier op deze website.