Aanrdijding fietser en auto | Letselschade Test

Aansprakelijkheid bij een aanrijding tussen fietser en auto

Geschreven op 27 augustus 2024

Wanneer een verkeersongeval plaatsvindt tussen een fiets en een auto, is de fietser in beginsel beschermd in het verkeer. Dit betekent dat de auto bijna altijd aansprakelijk is voor het veroorzaken van het ongeluk, omdat een fietser kwetsbaar is in het verkeer en hierdoor een hogere kans heeft om letselschade op te lopen. Echter, wat als de fietser door eigen gedrag betrokken raakt bij een ongeluk met een auto? Bij Letselschade Test gaan we dieper in op de aansprakelijkheid bij een verkeersongeval tussen fietser en auto.

Wegenverkeerswet

Wanneer een fietser wordt aangereden door een voertuig, is in de wet vastgesteld dat de persoon die het voertuig bestuurd, aansprakelijk is. Dit betekent dat de persoon van het voertuig in beginsel de gehele (letselschade)vergoeding moet betalen. Een fietser heeft namelijk veel meer risico om (ernstige) letselschade op te lopen door de massa van een voertuig en is daarom kwetsbaar in het verkeer. Dit betekent niet dat het voertuig altijd schuldig is, maar wordt in veel gevallen dus wel aansprakelijk gesteld.

Overmacht

Toch is een automobilist niet altijd aansprakelijk voor het veroorzaken van een ongeval, zoals wanneer er sprake is van overmacht. Bij overmacht, kan het namelijk voorkomen dat een automobilist toch niet (geheel) aansprakelijk wordt gesteld. Dit is het geval wanneer er geen enkel verwijt valt te maken dat deze persoon aansprakelijk kan worden gesteld. Toch is het moeilijk om in de praktijk overmacht te bewijzen, waardoor vaak wel aansprakelijkheid wordt gesteld.

Causaliteitsafweging en billijkheidscorrectie

Wanneer de fietser door eigen gedragingen een ongeluk heeft veroorzaakt, kan er een verdeling ontstaan wie aansprakelijk is en wie welk deel van de schadevergoeding moet betalen. Bij de causaliteitsafweging wordt beoordeeld wie in hoeverre aansprakelijkheid draagt en de billijkheidscorrectie bepaald de verdeling van de schadevergoeding. Een voorbeeld is wanneer een fietser een verkeersovertreding maakt, waardoor een automobilist tegen de fietser aanrijdt. In dit geval is de automobilist niet volledig aansprakelijk.

Doe de Letselschade Test!

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval en heeft u letselschade opgelopen? Doe dan nu de letselschade test om te kijken of u recht heeft op een letselschadevergoeding. Natuurlijk kunt u ook geheel kosteloos en vrijblijvend contact met ons opnemen om uw zaak te bespreken.

« Terug naar het nieuwsarchief