Aantal ongelukken met fietsers neemt verontrustend snel toe

Geschreven op 18 juni 2024

Het aantal ongelukken in het verkeer waarbij fietsers betrokken zijn blijft maar stijgen. Zo is in het eerste kwartaal van 2024 een stijging geweest van 14% in vergelijking met het eerste kwartaal van 2023. Wat het verontrustender maakt is dat dit aantal al met 14% was gestegen met het jaar dáárvoor. De stijging van het aantal ongelukken onder fietsers is dus consistent.

Nieuwe mobiliteit

Het terugkerende argument voor de stijging van het aantal ongelukken blijft de toename van e-bikes op de weg. Afgelopen jaar werden er voor het eerst meer elektrische fietsen verkocht dan dat er ‘gewone’ fietsen verkocht zijn. De snelheid van deze e-bikes is echter door velen nog niet goed in te schatten. Zo kijken burgers er vaak nog van op hoe snel de fietsen voorbijrazen, waardoor dus ongelukken gebeuren. Hoewel de fietsen voldoen aan alle regels, is er toch een gewenningsperiode nodig voor de nieuwe mobiliteit. Zeker nu er ook veel e-bikes de weg op gaan met een hogere snelheid dan eigenlijk is toegestaan. Hierbij is de snelheid voor burgers nóg moeilijker in te schatten.

Letselschade door elektrische fiets

Aangezien de snelheid vaak lastig in te schatten is, gebeuren er veel ongelukken in het verkeer. De aansprakelijkheid ligt vaak bij de persoon die een ongeluk veroorzaakt, maar er is te benoemen dat de bestuurders van de elektrische fietsen volgens de wet als ‘gewone’ fietsers worden gezien. Dit betekend dat zij worden gezien als kwetsbare verkeersdeelnemer en hierdoor uit kunnen gaan van extra bescherming. Als fietser wordt u vaker in het gelijk gesteld en draait u in veel gevallen niet (of gedeeltelijk) op voor de letselschade.

Hulp bij letselschade door e-bike

Toch wil dat niet zeggen dat de bestuurder van de elektrische fiets altijd in het gelijk wordt gesteld. Daarom is het slim om een letselschadespecialist in te schakelen wanneer u in een ongeluk terecht bent gekomen waar een elektrische fiets bij betrokken is. De hulp van onze juristen is geheel kosteloos, dus neem vooral eens contact met ons op. We helpen u graag verder!

« Terug naar het nieuwsarchief