Aantal ongevallen op de snelweg verdubbeld
Geschreven op 28 oktober 2019De afgelopen jaren is het aantal ongelukken op de Nederlandse snelwegen verdubbeld. Ook het aantal ongelukken met dodelijke afloop is toegenomen. In het rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) worden er diverse oorzaken aangewezen als zijnde mogelijke oorzaken. De meest belangrijke zijn een te hoge snelheid, gebruik van de smartphone achter het stuur en de algehele toename van het aantal verkeersgebruikers. Toch is er echter nog een oorzaak, die misschien nog wel belangrijker is.
Toename van het aantal verkeersongelukken
Uit cijfers blijkt dat het aantal verkeersongelukken de afgelopen jaren aanzienlijk is gestegen. Gedurende een periode van vijf jaar, tussen de jaren 2014 tot en met 2018, is het aantal ongelukken verdubbeld. In 2014 lag het aantal ongevallen nog op 17.000. Eind 2018 was het aantal al opgeklommen naar 38.000 ongelukken op jaarbasis. Ook het aantal ongelukken met dodelijke afloop is in de afgelopen jaren toegenomen. In 2018 vielen er 81 verkeersdoden, ten opzichte van 63 in 2014. De cijfers over 2019 zijn uiteraard nog niet bekend, maar de verwachting is dat dit jaar de cijfers niet minder hoog zullen zijn.
Belangrijkste oorzaken verkeersongevallen
Aan de toename van het aantal ongelukken liggen een aantal oorzaken ten grondslag. Uit het rapport van Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV) blijkt dat te hard rijden en afleiding, met name door smartphones, als belangrijkste oorzaken worden aangemerkt voor het ontstaan van de ongelukken. Ook een stijging van het gebruik van alcohol en drugs spelen een rol in de toename van het aantal ongelukken. Tot slot speelt ook mee dat er een flinke toename is van het verkeer op de Nederlandse snelwegen. De combinatie van de bovenstaande factoren verklaart volgens menigeen gezamenlijk de stijging van het aantal ongelukken.
Volgens het instituut is er echter nog een hele belangrijke en logische verklaring voor de toename. Namelijk de afname van de handhaving van verkeersregels door de politie. De opsporing van crimineel gedrag staat centraal en de politie houdt minder toezicht op het gedrag van automobilisten. Deze verschuiving van focus bij de politie is ook terug te zien in het aantal aanhoudingen en bekeuringen die hierop volgden. In 2017 heeft de politie 20.000 keer een auto aan de kant gezet, terwijl dat in 2016 nog 100.000 keer gebeurde. Weggebruikers worden minder aangesproken op hun rijgedrag en dit leidt tot een rijstijl waarbij de kans op verkeersongelukken steeds groter wordt.
Meer letselschade bij verkeersongevallen
Met de toename van het aantal verkeersongelukken is ook het aantal letselschadeclaims toegenomen. Een aantal jaar geleden zagen we een afname qua letselschadezaken, omdat de auto’s steeds veiliger worden. Maar met de stijging van het aantal verkeersongevallen op de snelweg, is er ook weer een toename in het aantal ongelukken met letselschade en het aantal claims dat wordt ingediend.
Bent u ook slachtoffer geworden van een verkeersongeval en heeft u daarbij letsel opgelopen? Dan heeft u wellicht recht op een letselschadevergoeding. Letselschade Test kan u gratis helpen bij het verkrijgen van een dergelijke vergoeding. Wilt u weten of u recht heeft op een schadevergoeding en een idee krijgen van de hoogte van de vergoeding? Doe dan de letselschade test en leg uw zaak vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.
« Terug naar het nieuwsarchief