Auto’s met rijhulp kunnen juist meer ongevallen veroorzaken
Geschreven op 7 september 2018Elektronische hulpsystemen in auto’s zijn gemaakt om het rijden makkelijker te maken, maar vooral ook om auto’s veiliger te maken, ongelukken te voorkomen en levens te redden. Uit een onderzoek van Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen blijkt echter dat assistentiesystemen in de praktijk nog weleens falen, waardoor auto’s met deze systemen juist meer ongevallen zouden kunnen veroorzaken. Het is daarom belangrijk dat mensen bij het gebruik van deze hulpsystemen alsnog goed op blijven letten.
Het uitgebreide onderzoek ‘Reality Check’ is uitgevoerd door een onderzoeksinstituut van Amerikaanse verzekeringsmaatschappijen, The Insurance Institute for Highway Safety genaamd. Tijdens dit onderzoek werd de werking van vijf nieuwe assistentiesystemen van diverse automerken getest. De tests vonden zowel plaats op het circuit als op de openbare weg.
Hulpsystemen falen nog vaak
Gedurende het onderzoek zijn diverse punten naar voren gekomen waaruit blijkt dat een semi-automatische piloot dingen kan doen die u en uw passagiers in gevaar kunnen brengen. Het blijft daarom heel belangrijk om ook met assistentiesystemen goed te blijven opletten. Zo lukt het ‘rijhulpjes’ soms niet om stilstaande auto’s te herkennen en ook de rijstrookbewaking is niet altijd nauwkeurig. Dit laatste is vooral in bochten en bij hoogteverschillen het geval. Bovendien remden enkele geteste auto’s wel automatisch als er gevaar dreigde, maar niet snel genoeg om een botsing te voorkomen. Gelukkig slaagde het merendeel van de geteste auto’s er wel in om een botsing met het testobstakel te voorkomen.
Blijven opletten
Volgens The Insurance Institute for Highway Safety maken assistentiesystemen auto’s wel veiliger, maar kan men niet 100 procent op ze vertrouwen. In de instructieboekjes wordt door autofabrikanten een waarschuwing gegeven dat men naast het gebruik van assistentiesystemen ook altijd goed op moet blijven letten. Veelal worden deze instructieboekjes echter niet of nauwelijks door automobilisten gelezen. Volgens The Insurance Institute for Highway Safety moeten autofabrikanten het daarom niet meer hebben over ‘zelfrijdende voertuigen’, aangezien de bestuurder nog steeds op moet letten.
Gratis juridische ondersteuning bij verkeersongevallen
Zoals u heeft kunnen lezen is oplettendheid in het verkeer dus zeer belangrijk. Toch zit een ongeluk in een klein hoekje. Bent u buiten uw schuld om slachtoffer geworden van een verkeersongeval? Dan heeft u in de meeste gevallen recht op een letselschadevergoeding. Het claimen van letselschade kan een ingewikkeld proces zijn, waar wij u graag gratis bij helpen. Onze letselschadespecialisten hebben jarenlange ervaring met letselschadezaken, waardoor zij u uitstekend kunnen helpen. Omdat u volgens de wet recht heeft op een belangenbehartiger, is onze hulp bovendien altijd gratis! Leg uw zaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor.
« Terug naar het nieuwsarchief