Beroepen met grootste kans op bedrijfsongeval
Geschreven op 17 november 2015Uit recent gepubliceerde cijfers door het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werkenden in de horeca, landbouw en bouwnijverheid een groter risico lopen op een bedrijfsongeval, dan werkenden in een andere branche.
Wat direct opvalt in het gepubliceerde onderzoek is dat het verzuim (tijdelijke of volledige arbeidsongeschiktheid) in de horeca procentueel gezien beduidend lager ligt dan in andere sectoren, maar dat het verzuim in de sectoren van landbouw en bouwnijverheid significant hoger liggen dan het gemiddelde.
Letsel bedrijfsongeval
In de drie eerder genoemde sectoren lag het percentage van werknemers die betrokken raken bij een ongeval op het werk rond de 6 à 7 procent. Het landelijk gemiddelde ligt op slechts de helft hiervan; per 100 werknemers zijn er gemiddeld 3,4 personen die te maken krijgen met een bedrijfsongeval.
Het verzuim uit ongevallen op het werk, lijkt mee te vallen. Zo gaat de helft van de werknemers direct de volgende dag alweer naar het werk. In de horecasector is de groep die direct weer aan het werk gaat opvallend groot. Bij ongevallen in de horeca gaat het vooral om koks, kelners of ander personeel dat zich snijdt, brand of ergens tegenaan stoot. In vergelijking met de sectoren landbouw en bouwnijverheid zijn dit over het algemeen genomen bedrijfsongevallen waarbij minder snel ernstig letsel wordt opgelopen.
Geestelijk letsel
Naast dat een ongeval op het werk kan leiden tot lichamelijk letsel, is het ook mogelijk dat de werknemer geestelijk (psychisch) letsel oploopt. In de zorgsector komt dit type letsel het meest voor. Denk hierbij bijvoorbeeld aan zorgpersoneel dat wordt aangevallen of bedreigd, iets wat hedendaags helaas veel te vaak voorkomt.
Het verzuim is bij geestelijk letsel gemiddeld langer dan bij lichamelijk letsel. Waar er bij lichamelijk letsel ruim de helft direct de dag na het bedrijfsongeval het werk weer hervat, ligt dit aantal bij geestelijk letsel op nog geen 40%. Daarbij is het verzuim van langer dan een maand bij lichamelijk letsel 6%, terwijl dit bij geestelijk letsel op liefst één derde ligt.
Letselschade claimen na bedrijfsongeval
Wanneer je letsel oploopt bij een ongeval op het werk, is de werkgever bijna altijd aansprakelijk. De werkgever is aansprakelijk voor de gevolgen van het ongeval en u kunt dus een schadevergoeding claimen. In sommige gevallen is dit een gevoelige kwestie, omdat dan de huidige werkgever aansprakelijk moet worden gesteld. Onze letselschadespecialisten kunnen u hierbij perfect assisteren om een schadevergoeding te claimen, zonder dat de relatie tussen u en uw werkgever hier onnodig onder lijdt.
Neem vrijblijvend contact met ons op voor gratis letselschade advies en juridische hulp bij het claimen ervan! Maak gebruik van ons online contactformulier of bel ons op 085 – 500 6400.
« Terug naar het nieuwsarchief