De drie meest voorkomende ongevallen op het werk
Geschreven op 26 maart 2025Jaarlijks raken er duizenden mensen gewond tijdens het uitvoeren van hun werkzaamheden. In 2023 vonden er in Nederland 2.386 bedrijfsongevallen plaats, waarvan 69 met een dodelijke afloop. Wanneer een werkgever niet voldoet aan zijn zorgplicht, kan hij of zij juridisch aansprakelijk worden gesteld. Bij Letselschade Test bespreken wij de drie meest voorkomende arbeidsongevallen en de juridische stappen die u kunt nemen om een letselschadevergoeding te claimen.
Vallen of uitglijden
Het meest voorkomende ongeval op het werk is het vallen of uitglijden op de werkvloer. In veel gevallen leidt dit slechts tot lichte verwondingen. Toch kunnen deze ongevallen ook ernstige letselschade tot gevolg hebben zoals botbreuken, hoofdletsel of rugletsel. Vooral op bouwplaatsen, in magazijnen en op gladde werkvloeren komen deze incidenten het vaakst voor. Voor deze werknemers kan een lange revalidatieperiode leiden tot inkomstenverlies. Wanneer een werkgever onvoldoende maatregelen heeft getroffen om de werkplek veilig te houden, dan heeft u als werknemer recht op een letselschadevergoeding.
Ongecontroleerd rondvliegende voorwerpen
Gereedschap, bouwmaterialen of losse onderdelen kunnen zonder waarschuwing naar beneden vallen en ernstig letsel veroorzaken. Ongeveer 40 procent van de slachtoffers van een vallend object loopt blijvende letselschade op, zoals hoofd- of rugletsel, met soms zelfs arbeidsongeschiktheid tot gevolg. Werkgevers zijn verplicht om preventieve maatregelen te nemen zoals het gebruik van veiligheidshelmen en afgeschermde werkzones. Wanneer deze veiligheidsmaatregelen niet of onvoldoende zijn genomen, kan de werkgever aansprakelijk worden gesteld voor de geleden letselschade.
Snij- en stootwonden
Op werkplekken waar met scherpe of zware materialen wordt gewerkt, is het risico op snij- en stootwonden aanzienlijk. Een verkeerde beweging of onoplettendheid kan leiden tot diepe snijwonden. Hoewel veel van deze verwondingen relatief snel genezen, resulteert ongeveer 9 procent van de gevallen in langdurig verzuim. Het correct naleven van veiligheidsvoorschriften en het dragen van beschermende kleding kan het risico verkleinen. Wanneer een werkgever onvoldoende maatregelen heeft getroffen om een dergelijk bedrijfsongeval te voorkomen, kan een slachtoffer een letselschadevergoeding claimen voor alle opgelopen materiële en immateriële schade.
Juridische ondersteuning bij letselschade na arbeidsongeval
Bent u slachtoffer geworden van een bedrijfsongeval en heeft u hierdoor letselschade opgelopen zonder dat dit uw eigen schuld was? Bij Letselschade Test bieden wij kosteloze juridische hulp en begeleiden wij u stap voor stap bij het verkrijgen van een eerlijke letselschadevergoeding. Neem vandaag nog contact met ons op voor vrijblijvend advies of doe de Letselschade Test!
« Terug naar het nieuwsarchief