‘Dioxinezalm’ in Nederland
Geschreven op 24 mei 2013De mogelijkheid bestaat dat Zweedse zalm met een te hoog gehalte dioxine ook in Nederland is beland. In 2002 werd Zweden al door de Europese Unie (EU) verboden om zalm uit de vervuilde Oostzee te exporteren, omdat de vis mogelijk te hoge concentraties dioxine zou bevatten. Hoge concentraties van deze stof kunnen ernstig letsel veroorzaken en de gezondheid blijvend aantasten. Het is mogelijk dat het de vruchtbaarheid kan beperken en in erg hoge concentraties zelfs kankerverwekkend zou kunnen zijn.
Nog geen letsel door giftige zalm gemeld
De ‘dioxinezalm’ mag in Zweden overigens gewoon worden verkocht, zij het weliswaar met een waarschuwing voor kinderen en zwangere vrouwen om het niet vaker dan 2 à 3 keer per jaar te nuttigen. Door het opgelegde verbod zou de zalm niet in andere landen over de toonbank mogen gaan. Nu blijkt echter dat in de periode tussen 2011 en 2012 een grote hoeveelheid van de giftige zalm (naar schatting 200 ton) illegaal te zijn geëxporteerd naar Frankrijk. De zalm blijkt via deze weg ook in Denemarken te zijn beland en misschien dus ook wel in Nederland.
De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit geeft aan geen concrete signalen te hebben opgevangen dat de zalm daadwerkelijk in Nederland is beland. Wel is besloten verder onderzoek uit te gaan voeren. Voorlopig is het dus nog onduidelijk of het nuttigen van de giftige zalm ook in ons land tot letselschade slachtoffers heeft geleid.
Wanneer u wel door de consumptie van zalm of een ander product letselschade heeft opgelopen kunt u dit verhalen op de producent van het product. Neemt u vrijblijvend en gratis contact op met één van onze letselschadespecialisten. Letselschade Test is tevens te bereiken op telefoonnummer: 085 – 500 6400.
« Terug naar het nieuwsarchief