Aansprakelijk voor letselschade door appen op de fiets | Letselschade Test

Aansprakelijk voor letselschade door appen op de fiets

Geschreven op 6 mei 2019

Het aantal verkeersongevallen in Nederland neemt toe. Uit onderzoek van het Centraal Bureau voor de Statistiek blijkt dat er in 2018 ruim 11% meer slachtoffers in het verkeer zijn gevallen dan een jaar eerder. Terwijl er wordt gewacht tot de Tweede- en Eerste Kamer kunnen stemmen over een wettelijk verbod op het gebruik van mobiele apparatuur op de fiets, zoals eerder beschreven in ons nieuwsbericht ‘Smartphone vanaf 1 juli 2019 verboden op de fiets’, is het tot op heden niet verboden voor fietsers om te appen in het verkeer. Ondanks dat hier nog geen wettelijk verbod voor geldt, hebben fietsers volgens artikel 5 en 6 van de Wegenverkeerswet alsnog de verantwoordelijkheid om geen gevaar of hinder voor andere weggebruikers te veroorzaken. Wanneer een fietser deze verantwoordelijkheid niet nakomt, begaat deze een strafbaar feit.

Jongeren grote risicogroep in het verkeer

Afleiding door smartphones is in het Nederlandse verkeer een groot probleem. Uit een onderzoek van Interpolis uit 2017, is gebleken dat maar liefst 54% van alle fietsers hun smartphone tijdens het fietsen gebruikt. De groep die hierbij het grootste risico vormt, zijn jongeren tussen de 12 en 17 jaar. Een groot gedeelte van deze groep geeft toe regelmatig gebruik te maken van een smartphone tijdens het fietsen. Het gebruik van een smartphone tijdens het fietsen levert geregeld gevaarlijke situaties op, wat een schending van de Wegenverkeerswet is. Op basis van deze schending kan een appende of bellende fietser inmiddels ook aansprakelijk worden gesteld, wanneer deze een ongeluk heeft veroorzaakt met (letsel)schade tot gevolg.

Duidelijk bewijs nodig voor aansprakelijkheid

Wanneer een appende of bellende fietser een ongeluk veroorzaakt, dan kan het slachtoffer deze fietser aansprakelijk stellen voor eventuele letselschade. Er moet in dat geval wel duidelijk aangetoond worden dat het smartphonegebruik de oorzaak was van het ongeval. Dit kan bijvoorbeeld bewezen worden met behulp van camerabeelden, ooggetuigenverklaringen en/of gebruiksdata welke afkomstig is van de betreffende smartphone.

Het wordt echter lastiger wanneer een bellende of appende fietser betrokken raakt bij een ongeval met een motorvoertuig. In artikel 185 van de Wegenverkeerswet staat namelijk dat zwakkere verkeersdeelnemers, zoals fietsers en voetgangers, extra worden beschermd tegen de gevaren van gemotoriseerd verkeer. Dit houdt in dat zij tenminste 50% van hun (letsel)schade vergoed krijgen. Voor kinderen jonger dan 14 jaar is dit zelfs 100%. De reden hiervoor is dat fietsers en voetgangers kwetsbare deelnemers binnen het verkeer zijn. Wanneer er een ongeluk tussen een motorvoertuig en een fietser of voetganger heeft plaatsgevonden, is de bestuurder van het motorvoertuig altijd aansprakelijk. Tenzij het tegendeel duidelijk kan worden bewezen.

In het geval van een ongeluk tussen een fietser en een motorvoertuig zal er dus grondig gebruik moeten worden gemaakt van camerabeelden, getuigenverklaringen en gebruikersdata van de smartphone. Bij voldoende bewijs is het mogelijk om de fietser aansprakelijk te stellen voor de opgelopen (letsel)schade. Ook is het voor de bestuurder van het motorvoertuig, bij voldoende bewijs, mogelijk om zich op het ‘eigen schuld’ verweer te beroepen. De fietser is dan zelf verantwoordelijk voor zijn of haar letselschade.

Vrijblijvend advies van Letselschade Test

Bent u betrokken geraakt bij een verkeersongeval, heeft u letsel opgelopen en had u geen schuld aan het veroorzaken van het ongeluk? Dan bent u waarschijnlijk benieuwd of u in aanmerking komt voor een letselschadevergoeding. Leg uw zaak in dat geval vrijblijvend voor aan de professionals van Letselschade Test en ontvang gratis en vrijblijvend passend advies voor uw situatie. Wanneer u een sterke zaak heeft, kunnen onze juridisch specialisten u bovendien gratis ondersteunen bij het claimen van uw letselschade. Neem hiervoor vandaag nog contact op via ons online contactformulier of bel naar 085 – 500 6400.

« Terug naar het nieuwsarchief