Aansprakelijkheid letselschade door thuiswerken | Letselschade Test

Letselschade door thuiswerken

Geschreven op 20 oktober 2022

Afgelopen week is door Ernst Kuipers, de minister van Volksgezondheid, het alarmniveau voor corona voor het eerst in een lange tijd verhoogd. Er wordt gebruik gemaakt van een ‘thermometer’ om de ernst van de huidige pandemie in kaart te brengen. Deze is opgedeeld in 4 delen. Hiervoor stond deze nog op de laagste stand (1), maar deze is nu dus verhoogd naar stand 2. Het zou dus weer mogelijk kunnen zijn dat Nederland opnieuw wordt verzocht om thuis te werken. Maar hoe zit dat eigenlijk met letselschade die wordt opgelopen bij het thuiswerken, wie is hier aansprakelijk voor? In dit artikel leggen we het u uit.

Letselschade door thuiswerken

Een juist ingerichte werkplek is van groot belang bij het thuiswerken. De werkplek moet volledig zijn ingericht volgens de Arboregels en hier dient de werkgever voor te zorgen. Wanneer deze niet conform de Arbowet is ingericht, is de werkgever volledig aansprakelijk voor al het opgelopen letsel. De werkgever hoeft (en kan in veel gevallen) echter niet bij iedere werknemer langs om dit te controleren. Een werkgever dient enkel een duidelijke voorlichting te geven over ergonomisch verantwoord thuiswerken. De middelen hiervoor, zoals een bureau(stoel), dienen ook aangeleverd te worden.

Veel voorkomende klachten bij thuiswerken

Burn-outs zijn veruit de meest voorkomende klachten bij het thuiswerken. Aangezien een thuiswerker nu leeft in zijn werkomgeving, vervaagt de lijn tussen werktijd en vrije tijd. Het gevolg hiervan is dat een werknemer niet voldoende rust meer pakt door te lang achter elkaar door te werken.

Daarnaast vermindert het contact met collega’s wanneer er wordt thuisgewerkt. Door te veel te werken, in combinatie met weinig collegiaal contact, ontstaan mentale klachten. Deze kunnen uitgroeien tot een burn-out, wat betekent dat een werknemer een langere periode uit de race ligt.

Aansprakelijkheid werkgever bij thuiswerken

Uw werkgever is aansprakelijk bij letsel dat opgelopen is bij het thuiswerken wanneer niet volgens de Arbowet is gewerkt. Uw werkgever zal moeten zorgen voor een ergonomische werkplek. Dit moet worden gedaan door:

  • u te voorzien van beeldscherm, extra scherm, monitorstandaard, los toetsenbord, en mogelijk een voetensteun.
  • voldoende voorlichting te geven over het wegwerken van kabels, het belang van voldoende daglicht en het nemen van voldoende pauze.

De verantwoordelijkheid van uw werkgever beperkt zich echter tot uw werkplek. Een werkgever kan geen eisen stellen aan de rest van het huis, waardoor de verantwoordelijkheid hier dus ook vervalt en de werkgever niet aansprakelijk gesteld kan worden door letsel dat ergens anders in huis is opgelopen.

Hulp bij letselschade door thuiswerken van Letselschade-test

Heeft u letselschade opgelopen tijdens het thuiswerken en wilt u hier een letselschadevergoeding voor claimen? Neem dan zo snel mogelijk contact op met een van de letselschadespecialisten van Letselschade Test. Wij helpen u kosteloos met het claimen van de letselschade. Doe meteen de test en zie of wij u verder kunnen helpen!

« Terug naar het nieuwsarchief