Letselschade Nieuws

Maagchirurg beschuldigd van mishandeling

Geschreven op 15 april 2014Maagchirurg beschuldigd van mishandeling | Letselschade Test

Voormalig maagchirurg Nick R. staat op dinsdag 15 april jl. terecht in de rechtbank van Assen voor mishandeling met zwaar lichamelijk letsel tot gevolg. De verdachte voerde tussen 2006 en 2009 maagverkleiningsoperaties uit in het Scheper Ziekenhuis in Emmen. Hoewel het ziekenhuis ook genoeg te verwijten valt volgens justitie, wordt deze niet vervolgd. Het zou strafrechtelijk niet verantwoord zijn, omdat het ziekenhuis aansprakelijkheid heeft erkend en letselschadevergoedingen heeft uitgekeerd aan slachtoffers en nabestaanden.

Zeventien aangiftes van letsel

Er is zeventien maal aangifte gedaan tegen R. Hierbij zijn zes aangiftes gedaan door nabestaanden van patiënten die door een maagverkleiningsoperatie zijn overleden. De overige elf aangiftes komen van patiënten die ernstig letsel hebben overgehouden aan een operatie die werd uitgevoerd door de maagchirurg.

Justitie heeft in samenwerking met de politie en vele experts een complex onderzoek uitgevoerd om te achterhalen of de aangiftes tegen R. gegrond zijn. Bij zestien aangiftes is het niet onomstreden dat de medische fouten verwijtbaar zijn. De aangifte waarvoor de voormalig maagchirurg wel voor wordt vervolgd betreft een vrouw die doodziek werd nadat R. bij een maagoperatie in 2009 een wondgaasje in haar buik achterliet.

Artsen werkzaam in Duitsland

R. was na zijn ontslag in 2009 geschrapt uit het BIG-register. Hierdoor was het voor de chirurg onmogelijk om in Nederland nog werkzaam te zijn als arts. Nadat eerder al bekend werd dat ex-neuroloog Ernst Jansen Steur werkzaam was als arts in Duitsland, bleek nu ook dat Nick R. werkzaam was bij een Duits ziekenhuis. Nadat het ziekenhuis op de hoogte werd gesteld van zijn verleden, werd hij direct ontslagen.

Om te voorkomen dat artsen die uit het BIG-register zijn gehaald hun werkzaamheden in het buitenland gaan uitvoeren, pleit minister Edith Schippers van Volksgezondheid voor een Europese lijst met alle artsen die een beroepsverbod opgelegd hebben gekregen. Vanaf 2015 zouden EU-lidstaten elkaar op de hoogte brengen van artsen die een beroepsverbod hebben gekregen.

« Terug naar het nieuwsarchief