Pas op voor letsel door motorongeluk
Geschreven op 31 maart 2016Binnenkort gaat het motorseizoen weer van start, dit betekent dat veel van de 650.000 motoren die Nederland rijk is weer regelmatig op de weg te vinden zullen zijn. Aangezien motorrijders gemiddeld slechts 3.400 kilometer per jaar rijden, bouwen zij vaak weinig routine in het verkeer op. Een motorongeluk met letselschade ligt daardoor op de loer.
Daar bovenop komt dat in de praktijk is gebleken dat motorrijders meer risico lopen op ernstig letsel dan bijvoorbeeld automobilisten. Zij worden bijvoorbeeld vaak over het hoofd gezien en de hoge snelheid en instabiliteit van motoren zorgen voor de rest.
‘Motorrijden gevaarlijker dan autorijden’
Doordat een motorfiets weinig bescherming biedt aan de bestuurder en passagiers, zijn de gevolgen van een motorongeluk vaak ernstig. Bij een ongeval waarbij een motor betrokken is, is het dan ook vaak dat de motorrijder gewond raakt of zelf overlijdt. Ter illustratie was het aantal dodelijke ongevallen per afgelegde kilometer voor motorrijders 20 keer hoger dan voor automobilisten in de periode van 2006 t/m 2009. Het risico op ernstig letsel is zelfs 40 keer hoger bij motorrijders.
Veilig rijgedrag voor motorrijders
Veel motorongevallen ontstaan doordat de motorrijder over het hoofd wordt gezien door andere weggebruikers. Dit komt doordat een motor veel kleiner en smaller is dan een auto, maar ook omdat veel automobilisten de motorrijder niet verwachten. Motorrijders doen er daarom verstandig aan om hun rijgedrag hier op aan te passen. Dit kan bijvoorbeeld door goed te anticiperen op gevaarlijke situaties en weggedrag van anderen en door de snelheid te minderen op locaties met veel (kruisend) verkeer.
Wees extra alert bij start motorseizoen
Nu de lente is begonnen en er mooi weer in aantocht is, stappen veel motorrijders weer op de motor, nadat zij enkele maanden niet gereden hebben. Deze groep motorrijders doet er verstandig aan om extra voorzichtig te zijn in het verkeer. Motorrijden verreist immers gewenning en vaak is de controle over de motor nog niet optimaal na een ‘winterstop’. Ook automobilisten wordt aangeraden om extra alert te zijn op motorrijders. Ook zij zijn niet meer gewend dat er motoren op de weg zijn die zich snel door het verkeer bewegen.
Juridische bijstand na motorongeluk met letselschade
Als u buiten uw schuld om betrokken bent geraakt bij een motorongeluk en hier letselschade bij heeft opgelopen, dan heeft u recht op gratis juridische bijstand. De juridische specialisten van Letselschade Test kunnen u helpen om uw letselschade vergoed te krijgen. De kosten voor onze hulp worden verhaald op de aansprakelijke partij. Zelfs wanneer uw zaak uiteindelijk niet haalbaar blijkt, blijft de hulp van Letselschade Test voor u gratis. Neem daarom vandaag nog contact met ons op en leg uw zaak vrijblijvend aan ons voor!
« Terug naar het nieuwsarchief