Smartphone vanaf 1 juli 2019 verboden op de fiets
Geschreven op 3 oktober 2018Fietsende jongeren met een smartphone in hun hand zien we tegenwoordig veelvuldig terug in het Nederlandse straatbeeld. Als het aan Minister van Infrastructuur en Waterstaat Cora van Nieuwenhuizen ligt, komt hier echter volgend jaar verandering in. Na het verbieden van smartphonegebruik voor automobilisten in 2002 en het verbod voor smartphonegebruik op snorfietsen in 2009, is het tien jaar later nu ook de beurt aan fietsers, trambestuurders en bestuurders van gehandicaptenvoertuigen zonder motor.
Verleiding van sociale media
Deelnemen aan het verkeer met een smartphone is niet zonder risico. Hoewel veel fietsers zich hiervan bewust zijn, maakt dit de verleiding om nog snel even een appje te beantwoorden niet minder groot. Fietsers vielen nog niet onder de verkeerswet uit 2002, omdat er werd gedacht dat zij met het gebruik van hun smartphone tijdens het fietsen geen grote invloed zouden hebben op het aantal verkeersongevallen. Met de grote opmars van sociale media is hier echter verandering in gekomen. Een fietsongeluk is tegenwoordig dan ook vaak te linken aan het gebruik van de smartphone.
Handhaving voor alle elektrische apparaten
De politie denkt deze nieuwe wet goed te kunnen handhaven. Het is namelijk duidelijk te zien wanneer een fietser tijdens het fietsen gebruikmaakt van een smartphone. De nieuwe wet gaat overigens niet alleen voor het gebruik van een smartphone gelden, maar ook voor het gebruiken van een tablet, digitale foto- en videocamera, laptops, navigatieapparaten, mobiele televisies en mediaspelers.
Kosteloze hulp bij letselschade
Wanneer u deelneemt aan het verkeer, met welk voertuig dan ook, is het belangrijk dat u goed blijft opletten en u zich niet laat afleiden. Bent u echter zelf het slachtoffer geworden van een verkeersongeval, was dit niet uw schuld en heeft u hierbij letsel opgelopen? Dan heeft u waarschijnlijk recht op een letselschadevergoeding. Het claimen van een dergelijke schadevergoeding kan echter een moeizaam en langdurig proces zijn. Onze professionele letselschadespecialisten staan daarom voor u klaar om u kosteloos te helpen met uw zaak. Leg uw letselschadezaak daarom vandaag nog vrijblijvend aan ons voor, zodat wij u van een eerste advies kunnen voorzien.
« Terug naar het nieuwsarchief