Verbod alcoholslot: 50 extra verkeersdoden
Geschreven op 27 maart 2015Begin maart werd bekend gemaakt dat het alcoholslot niet meer als straf mocht worden opgelegd door het Centraal Bureau Rijvaardigheid (CBR). Dit, nadat de Raad van State dit heeft bepaald, omdat zij van mening was dat de wetgeving omtrent het alcoholslot te algemeen zou zijn. Tot dat moment kwamen dronken bestuurders met een promillage tussen de 1,3 en 1,8 terecht in het alcoholslotprogramma. Jonge bestuurders kregen een alcoholslot opgelegd wanneer ze met meer dan 1,0 promille deelnamen aan het verkeer.
Gevolgen verbod alcoholslot
Vanwege het feit dat de hoogste rechters van Nederland het CBR verboden hebben om alcoholsloten op te leggen, is het mogelijk dat problematische drankrijders sneller achter het stuur kruipen. Vanwege de hoge kosten en het feit dat het alcoholslot sociaal niet geaccepteerd wordt, werkte het slot als een uitstekend preventiemiddel om het rijden onder invloed tegen te gaan. Nu de dreiging van het alcoholslot wegvalt, stelt Vereniging Verkeersslachtoffers dat dit zal leiden tot een stijging van ongeveer 50 verkeersdoden per jaar en ruim duizend ziekenhuisopnames. Het aantal slachtoffers met letselschade door verkeersongevallen zal dus flink stijgen.
Alcoholslot door rechter
Het belang van dit verbod werd onlangs nog maar eens aangetoond: bij een verkeersongeval in Lutten kwam een baby om het leven en raakte de vader ernstig verwond. De 51-jarige veroorzaker van het ongeval bleek een te hoog alcoholpromilage in zijn bloed te hebben. De Raad van State ziet het belang van een regeling met het alcoholslot, maar geeft aan dat de wetgeving aangepast dient te worden voordat het alcoholslot weer ingevoerd kan worden. De Tweede Kamer dringt aan om dit spoedig mogelijk te maken, zodat een alcoholslot alsnog via de rechter opgelegd kan worden.
Hulp na verkeersongeval
Verkeersongevallen zorgen voor ongeveer de helft van alle letselschade. Elk middel om dit te beperken, juichen wij van harte toe. Mocht u onverhoopt betrokken zijn geraakt bij een verkeersongeval, dan kunnen wij u hulp bieden bij het verhalen van alle schade die u heeft geleden. Voor gratis advies en hulp kunt u ons bereiken via het telefoonnummer 085 – 500 6400 of via het online contactformulier.
« Terug naar het nieuwsarchief