Verkeersongevallen door vermoeidheid
Geschreven op 13 maart 2015Uit onderzoek van de Nederlandse vereniging voor Slaap- en Waakonderzoek (NSWO) onder 1.500 mensen blijkt dat een kwart van de automobilisten wel eens met grote vermoeidheid achter het stuur gaat zitten. Van deze mensen ziet 40% op tijd in dat het onverantwoord is om te gaan rijden en besluit den vervolgens om niet, met de trein, fiets of middels een ander vervoersmiddel verder te reizen. Het is uiterst verontrustend, dat slechts de helft van de ondervraagden weet dat slaperigheid negatieve gevolgen heeft voor de rijvaardigheid.
Groot aantal verkeersongevallen door slaperigheid
Vermoeidheid zorgt voor meer (eenzijdige) verkeersongevallen dan aanvankelijk werd gedacht. Bij ongeveer 8% van alle verkeersongevallen is er vermoeidheid in het spel. Opvallend is, dat er op de vroege morgen bovengemiddeld veel eenzijdige ongelukken plaatsvinden. Echter gebeuren er ‘s avonds, wanneer de vermoeidheid het grootst is, de meeste verkeersongevallen. Om letselschade en zelfs doden te helpen voorkomen, valt er nog veel winst te behalen op het gebied van de preventie van het slaperig rijden. Immers, uit onderzoek bleek al dat vermoeidheid tijdens het rijden bijna net zo gevaarlijk is als het rijden onder invloed van alcohol.
Tekenen van vermoeid rijden
Veel mensen zijn zich er niet van bewust dat ze met enige vermoeidheid achter het stuur zitten. Wij sommen voor u de eerste tekenen van vermoeidheid achter het stuur voor u op:
- meer knipperen met de ogen;
- dagdromen;
- het niet bewust meemaken van een stuk van de reis;
- moeite hebben om een regelmatige snelheid te behouden;
- moeite hebben om de ogen open te houden.
Wanneer bestuurders merken dat ze vermoeid achter het stuur zitten, zijn er enkele populaire methoden om de vermoeidheid te verminderen:
- frisse lucht inademen door het raampje te openen;
- harder zetten van de muziek;
- praten met een passagier.
Schadevergoeding na verkeersongeval
Bij een verkeersongeval wordt in veel gevallen letsel opgelopen. De financiële schade die hieruit voortvloeit noemen we ook wel letselschade. Wanneer het ongeval niet uw schuld is, kunt u alle kosten verhalen op de aansprakelijke partij. Voor een juiste berekening, zonder dat er kostenposten over het hoofd worden gezien, is het verstandig om een letselschadespecialist in te schakelen. Wij voorzien u van gratis advies en kunnen u in contact brengen met een specialist die bij u langs komt om uw zaak te bespreken. U kunt gratis en vrijblijvend contact opnemen via het online contactformulier of door te bellen naar 085 – 500 6400.
« Terug naar het nieuwsarchief