Wetvoorstel tegen gebruik van telefoon in auto
Geschreven op 24 augustus 2016Ondanks dat het in Nederland verboden is om de mobiele telefoon in de auto te gebruiken tijdens het rijden, wordt dit toch vaak gedaan. Veel bestuurders laten zich afleiden door de telefoon, met alle risico’s van dien.
Uit cijfers is gebleken dat het aantal verkeersongevallen met dodelijke afloop is toegenomen. Het gebruik van de mobiele telefoon achter het stuur lijkt een van de grootste oorzaken. Veilig Verkeer Nederland (VVN) wil er alles aan doen om het aantal verkeersdoden terug te dringen en pleit daarom voor een wet die moet voorkomen dat bestuurders de telefoon kunnen gebruiken achter het stuur.
Mobiele telefoon oorzaak toename verkeersongevallen
Het aantal dodelijke verkeersongelukken is de afgelopen jaren helaas stevig opgelopen. In 2015 zijn er 621 mensen door een verkeersongeluk om het leven gekomen, terwijl dit er in 2014 nog 570 waren (stijging van bijna 9 procent). Ook het aantal verkeersongevallen met ernstig gewonden tot gevolg is behoorlijk toegenomen. Hoewel het niet met zekerheid kan worden vastgesteld, is het zeer waarschijnlijk dat dit te maken heeft met het veelvuldig gebruik maken van de mobiele telefoon achter het stuur. Het gebruik van een telefoon leidt de bestuurder immers af, waardoor er gevaarlijke situaties kunnen ontstaan. VVN wil er daarom alles aan doen om het gebruik van de mobiele telefoon in de auto tegen te gaan.
Voorstel telefoon in auto automatisch te blokkeren
Om deze reden heeft VVN bij de Vaste Kamercommissie Verkeer aangedrongen op een nieuwe wet die het bellen en appen in de auto moet voorkomen. Dit zou moeten worden gerealiseerd door de telefoon zichzelf te laten blokkeren wanneer er harder wordt gereden dan 30 kilometer per uur. Wel zouden belangrijke functies zoals navigatie, noodoproepen en muziek toegankelijk blijven. Op deze manier kan de bestuurder niet worden afgeleid door zijn mobiel in de auto.
Voor grote fabrikanten van mobiele telefoons als Apple, HTC en Samsung zou dit betekenen dat zij hun telefoons moeten aanpassen voor de Nederlandse markt. Daarnaast ontstaat het probleem dat deze maatregel ook het gebruik van de telefoon van personen die meerijden zou blokkeren. Tevens zullen mensen die in de bus of trein zitten ook niet kunnen appen en bellen. Er zitten dus nog wel wat haken en ogen aan dit voorstel. Toch zou het een goede oplossing kunnen zijn om het het aantal verkeersongevallen terug te dringen.
Letselschade na verkeersongeval
Een verkeersongeval gaat vaak gepaard met letselschade. Heeft u zelf letselschade opgelopen na een verkeersongeval en bent u benieuwd of u hier een schadevergoeding voor kunt krijgen? Voer dan onze gratis test uit om te zien of u recht heeft op een vergoeding. U kunt ook vrijblijvend contact met ons opnemen via ons contactformulier voor gratis advies.
« Terug naar het nieuwsarchief